Video materiaal voor educatief gebruik.
Vanwege de digitalisering van het onderwijs is er steeds meer vraag naar video en footagemateriaal ter ondersteuning van de lesmethodes. Echter, de kosten van videomateriaal liggen een stuk hoger dan bij foto’s en illustraties. Dit komt mede doordat de afkoop van de auteursrechten vaak ingewikkelder liggen dan bij een foto. Bij een foto heb je een fotograaf en afhankelijk van de foto een model, een kunstwerk of een architectonisch werk waar nog auteursrechten op rusten.
Maar bij videobeeld zie je dat vaak meerdere auteursrechthebbenden betrokken zijn. ivermectina dosis para perros Bijvoorbeeld: een nieuwsitem van het NOS journaal. De presentator is in beeld en verteld een intro (rechthebbende NOS journaal), er wordt geschakeld naar een freelance correspondent (2e rechthebbende), er wordt beeldmateriaal getoond met het CNN logo (3e rechthebbende) en bij navraag blijkt dat CNN dit heeft ingekocht van een freelance cameraman (4e rechthebbende). Al deze rechten dienen aangevraagd te worden en ook zal aan al deze rechthebbenden een vergoeding betaald moeten worden. Hoe duur het is om een video clip in te kopen is daarom altijd wat lastig van te voren te zeggen. En soms lukt het al helemaal niet als de rechten niet zijn te regelen. Ook kost het de nodige tijd om deze rechten te regelen.
Als er geen tijd is om deze rechten te regelen of er is geen budget, dan zijn er nog verschillende alternatieven:
Footage
Verschillende stockbureaus of footage sites bieden de mogelijkheid om goedkoop of gratis Footage te dowloaden. Dit zijn korte clipjes van ongeveer 30 seconden. Er is footage zonder en met geluid. Footage kun je het beste toepassen in digitale producties bij tekst waar je anders een foto zou plaatsen. Bijvoorbeeld een tekst over geisers en ipv een foto van een geiser toon je footage van een geiser die spuwt.
Footage kan zoals gezegd bij stockbureaus verkregen worden. Maar ook gratis is er veel moois te vinden binnen het publiek domein. Footage download je. Dit betekend dat je clips aan elkaar kunt monteren of kunt inkorten. Ook kun je makkelijk audio toevoegen. Daarna moet je het dus ook zelf op een server plaatsen en invoegen in je educatieve applicatie. Een groot voordeel is dat je dit dan af laat spelen in je eigen player en hierdoor is geen reclame zichtbaar zoals wanneer je youtube of vimeo embed.
Video embedden
Via YouTube en Vimeo kun je dmv het plaatsen van een stukje code, een video embedden. Dit is altijd gratis en toegestaan maar er kleven grote nadelen aan. Diegene die het geplaatst heeft hoeft niet de auteursrechthebbende te zijn. Het kan om die reden ineens verwijderd worden door YouTube of Vimeo. Ook kan diegene die het geplaatst heeft de video verwijderen of zijn/haar account verwijderen. Bij het afspelen van YouTube en Vimeo clips wordt er ook reclame getoond. Welke reclame getoond wordt hangt ook een beetje af van de browse geschiedenis van de gebruiker. Dit kan wel eens vervelende situaties opleveren.
Aan te raden is daarom altijd dat de eindgebruiker eerst een adblocker installeert. Hierdoor verschijnen er geen reclames meer. Maar de content kan alsnog verwijderd worden en dit risico moet altijd ingecalculeerd worden.
Het downloaden van YouTube en Vimeo content, zodat je het op een eigen server kan plaatsen, kan technisch gezien, maar is verboden. Dit staat opgenomen in de voorwaarden van YouTube en Vimeo en tevens schendt je hiermee het auteursrecht. ivermectin pyrantel safety ncbi
Materiaal van YouTube en Vimeo mag je dus ook niet bewerken.
Video materiaal uit het publiek domein
Publiek Domein wil zeggen dat de beelden inmiddels niet meer door het auteursrecht beschermd worden en dus vrij en gratis gebruikt kunnen worden. In Nederland vervalt het auteursrecht 70 jaar na de dood van de maker of als de maker/auteursrechthebbende was, 70 jaar na eerste openbaarmaking van het werk. In Nederland is het niet mogelijk om vrijwillig je beelden in het publieke domein te plaatsen, maar je kunt natuurlijk wel bij je werk aangeven dat mensen het vrij mogen gebruiken. how often can you use ivermectin on cattle In sommige andere landen is het wel mogelijk werk in het publieke domein te brengen. Een aantal goede bronnen voor footage en videomateriaal in het publiek domein zijn:
The internet archive: The internet archive heeft heel veel video materiaal beschikbaar binnen het publiek domein. Er zit een hoop troep tussen maar zeer zeker ook bruikbaar materiaal.
Creative commons: Via deze zoekmachine kun je in meerdere creative commons licences zoeken naar materiaal.
Wil je als eerste op de hoogte gesteld worden als we een nieuw blog publiceren?
Laat je e-mailadres achter en we sturen je een bericht.